زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

صالح بودن ابراهیم (قرآن)





از فضایل ابراهیم علیه‌السلام که در آیات قرآن به آن اشاره شده، «صالح بودن» است.


۱ - حضرت ابراهیم از صالحان



ابراهيم علیه‌السلام، از صالحان و شايستگان درگاه الهى:
۱. «وَتِلْكَ حُجَّتُنَا آتَيْنَاهَا إِبْرَاهِيمَ ... • وَزَكَرِيَّا وَيَحْيَى وَعِيسَى وَإِلْيَاسَ كُلٌّ مِّنَ الصَّالِحِينَ؛اينها دلايل ما بود كه به ابراهيم در برابر قومش عطا كرديم. ... و همچنين زکریا و یحیی و عیسی و الیاس را؛ كه همگى از صالحان بودند.»
۲. «قُلْنَا يَا نَارُ كُونِي بَرْدًا وَسَلَامًا عَلَى إِبْرَاهِيمَ • وَوَهَبْنَا لَهُ إِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ نَافِلَةً وَكُلًّا جَعَلْنَا صَالِحِينَ؛سرانجام او را به آتش افكندند؛ ولى ما گفتيم: اى آتش! بر ابراهيم سرد و سالم باش. و اسحاق و- علاوه بر او- یعقوب را به وى بخشيديم؛ و همه آنان را افرادى صالح قرار داديم.»

۲ - از صالحان در آخرت



ابراهيم علیه‌السلام، از صالحان و شايستگان در آخرت:
۱. «وَمَن يَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَاهِيمَ ... وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ؛چه كسى از آيين ابراهيم روى‌گردان خواهد شد؟! ... و او در آخرت، از صالحان است. و ياد آوريد هنگامى را كه پروردگارش به او فرمود: اسلام بياور و در برابر حق، تسلیم باش. او فرمان پروردگار را از جان و دل‌پذيرفت؛ و گفت: در برابر پروردگار جهانيان، تسليم شدم.»
۲. «إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلّهِ ... • ... وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ؛ابراهيم به تنهايى امّتى بود مطيع فرمان خدا؛ ... و در آخرت از صالحان است.»
۳. «وَإِبْرَاهِيمَ إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاتَّقُوهُ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ •... وَإِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ؛ ما ابراهيم را نيز فرستاديم، هنگامى كه به قومش گفت: خدا را پرستش كنيد و از عذاب او بپرهيزيد كه اين براى شما بهتر است اگر بدانيد. ... و او در آخرت از صالحان است.»

۳ - دعا برای صالح بودن



دعا و درخواست ابراهيم علیه‌السلام براى قرار گرفتن در زمره صالحان:
«وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ إِبْرَاهِيمَ • رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ؛ و بر آنان سرگذشت ابراهيم را بخوان، پروردگارا! به من علم و دانش ببخش، و مرا به صالحان ملحق كن.»

۴ - علت صالح بودن



ابراهيم علیه‌السلام از شايستگان و صالحان در آخرت به دليل تسليم بودن وى در برابر خدا:
«وَمَن يَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَاهِيمَ ... وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ • إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ؛چه كسى از آيين ابراهيم روى‌گردان خواهد شد؟! ... و او در آخرت، از صالحان است. و ياد آوريد هنگامى را كه پروردگارش به او فرمود: اسلام بياور و در برابر حق، تسليم باش. او فرمان پروردگار را از جان و دل‌پذيرفت؛ و گفت: در برابر پروردگار جهانيان، تسليم شدم.»

۵ - عناوین مرتبط



فضایل ابراهیم (قرآن).

۶ - پانویس


 
۱. انعام/سوره۶، آیه۸۳.    
۲. انعام/سوره۶، آیه۸۵.    
۳. انبیاء/سوره۲۱، آیه۶۹.    
۴. انبیاء/سوره۲۱، آیه۷۲.    
۵. بقرة/سوره۲، آیه۱۳۰.    
۶. بقرة/سوره۲، آیه۱۳۱.    
۷. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۰.    
۸. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۲.    
۹. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۱۶.    
۱۰. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۷.    
۱۱. شعراء/سوره۲۶، آیه۶۹.    
۱۲. شعراء/سوره۲۶، آیه۸۳.    
۱۳. بقرة/سوره۲، آیه۱۳۰.    
۱۴. بقرة/سوره۲، آیه۱۳۱.    


۷ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲، ص۱۳۷، برگرفته از مقاله «فضایل ابراهیم علیه‌السلام (صالح بودن)».    


رده‌های این صفحه : حضرت ابراهیم | صالحان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.